sambungan dari bahagian 3
Ok setelah puas hidung kembang saya menghirup udara panas dingin di puncak Tankuban Perahu, diselangi dengan bau belerang yang memang menyusuk hidung, kita akan menuju destinasi seterusnya, iaitu ke Kebun Strawberi. Sebenarnya, dikawasan ini terdapat beberapa kebun yang menanam strawberi. Ada yang membenarkan kunjungan dari pelancong atau pengunjung, ada jugak yang memang just buat untuk tujuan pengeluaran hasil pertanian..
Ok, kat Cameron Highland memang ada kebun strawberi jugak.. Betul.. tapi, disini agak berbeza sedikit cara penanamannya.. Saya kurang pasti kenapa.. apa yang ketara adalah perbezaan dari segi jenis tanahnya. Di Bandung, tanahnya adalah jenis tanah gambut (color hitam), mungkin jugak kalau ikut sejarah, tanah ini bukanlah tanah gambut seperti yang ada di Malaysia, tapi ia adalah tanah dari limpahan gunung berapi (lava) yang terjadi pada masa lalu.. dan di Cameron, tanahnya adalah jenis tanah bukit yang berwarna jingga..
Di kebun strawberi nie, pegunjung boleh beli strawberi yang diaorang dah petik atau boleh jugak merasa sendiri buah strawberi yang dipetik oleh tangan sendiri.. rasanya sama je.. masam.. ada orang kata, strawberi Cameron manis.. hehehe.. actually, strawberi rasanya memang macam tu la.. masam.. tak kira ditanam kat mana.. Tak caya? So far, saya belum pernah lagi jumpa strawberi rasanya manis .. kalau yang dah dibuat halwa tu mungkin la.. tapi kalau yang fresh, emmm masam la rasanya..
Ok, bagi pengunjung yang petik sendiri dan beli strawberi tersebut, harga yang dikenakan adalah agak tinggi berbanding strawberi yang diaorang dah sedia petik.. tak logik jugak kan.. dah la kita tolong petik, dia caj lebih pulak kan.. menurut orang yang jaga kebun tu, Mbak Nelly (nama macam pelakon senitron), kononnya, yang kita petik sendiri tu fresh.. katanyaa...
Kat sini, 90% tanamannya adalah strawberi.. ada jugak tanam dengan pokok lain, antaranya pokok ceri.. haah.. buah ceri yang selalu letak kat atas kek tu.. tu pun dia tanam disini.. tapi yang tu tak boleh petik la...
Kat sini, kami ada beli beberapa biji buah strawberi untuk dimakan masa kat hotel nanti.. tak sabar nak makan buah strawberi masam nie.. hihi
Destinasi seterusnya adalah lunch di Kampung Daun... Sebenarnya sepanjang perjalanan dari Tangkuban Perahu ke Kebun Strawberi dan ke Kampung Daun nie, banyak gerai buah buahan yang menjual buah buahan tempatan.. antaranya alpukat / avokado.. kalau orang yang gemar membeli buah ini di Malaysia, di sini adalah tempat untuk memborong buah ini.. sebab harganya jauh lebih murah jika dibandingkan dengan harga jualan di Giant, Tesco, Ekonsave apatah lagi di Jusco Aeon.. so, dah sampai kat sini, orang rumah beli la jugak beberapa biji untuk menjamah.. beli banyak banyak
ok.. stop sini dulu.. kalau tulis sampai habis nanti boring pulan nak baca kan.. next posting saya akan ceritakan mengenai keindahan makan di Kg Daun serta mandi manda di Sari Ater si kolam air panas... best wooo....