sambungan dari bahagian 3
Ok setelah puas hidung kembang saya menghirup udara panas dingin di puncak Tankuban Perahu, diselangi dengan bau belerang yang memang menyusuk hidung, kita akan menuju destinasi seterusnya, iaitu ke Kebun Strawberi. Sebenarnya, dikawasan ini terdapat beberapa kebun yang menanam strawberi. Ada yang membenarkan kunjungan dari pelancong atau pengunjung, ada jugak yang memang just buat untuk tujuan pengeluaran hasil pertanian..
Di kebun strawberi nie, pegunjung boleh beli strawberi yang diaorang dah petik atau boleh jugak merasa sendiri buah strawberi yang dipetik oleh tangan sendiri.. rasanya sama je.. masam.. ada orang kata, strawberi Cameron manis.. hehehe.. actually, strawberi rasanya memang macam tu la.. masam.. tak kira ditanam kat mana.. Tak caya? So far, saya belum pernah lagi jumpa strawberi rasanya manis .. kalau yang dah dibuat halwa tu mungkin la.. tapi kalau yang fresh, emmm masam la rasanya..
Ok, bagi pengunjung yang petik sendiri dan beli strawberi tersebut, harga yang dikenakan adalah agak tinggi berbanding strawberi yang diaorang dah sedia petik.. tak logik jugak kan.. dah la kita tolong petik, dia caj lebih pulak kan.. menurut orang yang jaga kebun tu, Mbak Nelly (nama macam pelakon senitron), kononnya, yang kita petik sendiri tu fresh.. katanyaa...
Kat sini, 90% tanamannya adalah strawberi.. ada jugak tanam dengan pokok lain, antaranya pokok ceri.. haah.. buah ceri yang selalu letak kat atas kek tu.. tu pun dia tanam disini.. tapi yang tu tak boleh petik la...
Kat sini, kami ada beli beberapa biji buah strawberi untuk dimakan masa kat hotel nanti.. tak sabar nak makan buah strawberi masam nie.. hihi
ok.. stop sini dulu.. kalau tulis sampai habis nanti boring pulan nak baca kan.. next posting saya akan ceritakan mengenai keindahan makan di Kg Daun serta mandi manda di Sari Ater si kolam air panas... best wooo....